Kornualio (Cornouaille) keliais – 4 dalis

Kornualio (Cornouaille) keliais – 4 dalis

Trečiadienis – Armor ir argoat

Sidro namai Manoir de Kinkiz įsikūrę šalia Kempero (Quimper) miesto. Tai gražus šeimos dvaras, kuriame vystomos dvi veiklos: sidro namai, kuriuose gaminami obuolių gėrimai, ir distiliavimo gamykla Distillerie du Plessis, kur Ervė Seznekas (Hervé Seznec) su didžiule aistra ir atsidavimu kuria likerius, aperityvinius gėrimus ir degtinę. Visą amžių po truputį buvo diegiamos svarbios naujovės, kad būtų užtikrinta kokybiška distiliacija. Distiliavimo gamykloje Distillerie du Plessis visada buvo distiliatorius. Beje, naujausi alembikai (variniai distiliavimo prietaisai) įrengti seniausiame pastate, kur anksčiau stovėjo distiliatorius – alembikas su garo vamzdžiu. Ši istorinė vieta žinoma nuo XII amžiaus. Tuo laiku gyveno Gijomas diu Plesis (Guillaume du Plessis),  Plessis Ergué miestelio valdovas, nuo kurio ir kilo šios distiliavimo gamyklos pavadinimas.

Sidro namų Manoir du Kinkiz dvare laikomasi senų sidro gamybos būdų. Spaudžiami rugsėjo-gruodžio mėnesiais surinkti ir kruopščiai atrinkti tik visiškai prinokę obuoliai. Lėtai fermentuodamasis apie 2 su puse mėnesio, sidras įgauna švelnią putą ir prisipildo mažyčiais, elegantiškais burbuliukais. Sidro namai siūlo 3 rūšių sidrą: sidras Fouesnant, sidras Cornouaille su kilmės vietos nuoroda AOP Cornouaille ir tikrai dėmesio vertas visą meistriškumą bei patirtį savoir-faire pasitelkus sukurtas sidras la Cuvée Blanche. Šie sidrai pasižymi ypač stipriu kvapu.

Obuolių sidro likeris Le pommeau de Bretagne su saugoma kilmės vietos nuoroda (AOC) turi būti gaminamas iš specialių sidrui skirtų obuolių. Gėrimas Le pommeau de Bretagne gimsta iš ypatingo obuolių sulčių ir Bretanės sidro degtinės junginio, kuris vėliau, mažiausiai 14 mėnesių, brandinamas ąžuolo statinėse. Manoir du Kinkiz dvare paprastai brandinimas užtrunka nuo 24 iki 36 ar net daugiau mėnesių. Taip išryškėja visi gėrimų aromatai ir įgaunama gintarinė spalva.

Mums buvo pristatyta visa distiliavimo gamykloje Distillerie du Plessis sukurtų ir į nuostabaus grožio butelius išpilstytų likerių gama.

Obuolių sidro likeriai, distiliavimo gamykla
Distillerie du Plessis

Trys ketvirčiai valandos iki Youdig užeigos – iš pajūrio ruožo Armor judame į žemyninę dalį Argoat. Šią užeigą parinkau ne tik dėl agrarinio kraštovaizdžio ar tipiško bretoniško namo, kuriame ji įsikūrusi, bet ir dėl ypatingo meniu:  kik ha farz. Tai tradicinis Bretanės virtuvės receptas, ypač paplitęs vakarinėje regiono dalyje, ten kur mes ir esame. Bretonų kalba kig reiškia mėsą, ha – jungtuką ir, o Farz – garnyrą iš miltų. Šis simbolinis bretoniškas receptas kadaise buvo pagrindinis vargšų valstiečių patiekalas. Kol visi dirbdavo laukuose, šis patiekalas troškindavosi ilgas valandas. Jį sudaro kelių rūšių mėsa, daržovės ir dviejų rūšių farz – grikių miltų – juodasis farz, o kviečių miltų – baltasis farz. Farz yra iš miltų pagaminta tešla, į kurios sudėtį įeina kiaušiniai, pienas, grietinėlė, visa masė stipriai suspaudžiama namų gamybos maiše iš surištų šluosčių, ir verdama kartu su mėsa ir daržovėmis. Išvirtas garnyras yra trupinamas rankomis arba pjaustomas mažomis riekelėmis bei pašlakstomas gardžiu sviesto ir svogūnų padažu lipig.  Ne tik mėgaujamės skaniu maistu, bet ir visa nuostabiai šilta ir draugiška aplinka. Smuklės šeimininkė ir drauge nesidarbuojantis jos sūnus savo klientus iškart ima vos įžengus į užeigą,  tad netrukus pasijunti lyg namie.

Digestyvas mūsų laukia Rozavern sidro namuose, kelyje link Telgruko (Telgruc). Ten mus pasitiks Dženiferė (Jennifer). Riedame šiuo nuostabiu kaimo keliu, tiesiai į vakarus. Veriasi užburiantis Krozono (Crozon) pusiasalio peizažas …  Ši vieta verta, kad grįžtume. Tegul tai bus mūsų kitos kelionės tikslas. Nikolas Mazo (Nicolas Mazeau) ir Dženiferė Skuarnek (Jennifer Scouarnec) 2016 metais perėmė Rozavern sidro gamyklos vairą iš Milenos Mazo-Diubrej (Mylène Mazeau-Dubreuil). Ėmėsi renovacijos darbų, siekdami sukurti svetingą ir dinamišką priėmimo erdvę, o naująjį sodą, kur nusprendė imtis ekologiškos žemdirbystės, apsodino obelimis. Rūpindamiesi kokybe jie plėtoja bretonišką gastronomiją naudodami savo obuolių produktus. Be sidrų jie dar gamina ir nuostabią sidro uogienę konfi, tobulai derančią su kietaisiais sūriais. Visa naudojama moderni sidro gamybos įranga visiškai atliepia jų poreikį puoselėti šeimos tradicinius gavybos būdus ir panaudoti visą sukauptą patirtį savoir-faire, pavyzdžiui, išgaunant natūralų gėrimo putojimą. Jų sidras Finisterrae yra ne kartą apdovanotas įvairiuose konkursuose. Jame skleidžiasi švelniai karstelėjęs skonis primenantis, kad vaisiai noko laukinėse pakrantėse. Tai pusiau sausas sidras, puikiai derantis su aštresniais patiekalais, su mėsa ir sūriu, ir net su juoduoju šokoladu.

Grįždami į Loktudi (Loctudy) dar trumpam užsukome į Plonevez-Porzė (Plonevez-Porzay) kaimelį. Ten mane vedė prisiminimai apie blynus, kuriuos vaikystėje valgiau su tėvais ir seneliais vienoje blyninėje, iki šių dienų išlaikiusioje savo autentišką veidą. Daugiau niekur kitur nesu ragavęs skanesnių kvietinių miltų blynų, tad norėjau tuo pasidalyti su draugais iš Lietuvos. Et, nepasisekė, atvykome ne sezono metu, tad mus pasitiko tik užvertos durys … Pasilikime šią vietelę kitai kelionei. Besidairydami aplink,  pasukome link nedidelio bistro, esančio tiesiai priešais bažnyčią (Bretanėje visada rasite bistro priešais bažnyčią). Ir ! … Koks siurprizas! Mus apėmė visiško netikėtumo jausmas! Atrodė, kad šiame pastate laikas buvo sustojęs. Viskas lygiai kaip aštuntajame dešimtmetyje. Ne dėl mados ar stiliaus, tiesiog dėl to, kad neįtikėtina, kaip bistro šeimininkas sugebėjo tiek metų viską išlaikyti nepakitus. Atrodė, kad net visi klientai ten alkūnėmis pasirėmę sėdi jau gerus trisdešimt metų. Įpročiai taip pat nepakitę. Visi prie baro traukia dūmą, kaip senais gerais laikais.

Skaitykitę penktąją straipsnio apie Kornualio sidro kelią dalį:
Kornualio keliais – 5 dalis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *